Actuacions del Consell Comarcal
Actuacions del Consell Comarcal
Els alumnes de 4t d'eso vam visitar al Consell Comarcal de l'Anoia amb la intenció de conèixer les
actuacions que es fan en la nostra comarca pel medi ambient.
El primer que ens van indicar va ser que la seva única actuació directas és la gestió i recollida dels residus en alguns municipis pel sistema Porta a Porta.També gestionen la recollida de residus pel mètode tradicional en algun municipi concret.
Ens van deixar molt clar que només gestionen els municipis que ho han demanat expressament, la resta de municipis ho fan a nivell municipal, per tant el Consell Comarcal no té res a veure.
En concret, ofereixen:
Des del Departament de Medi Ambient es gestionen els serveis de recollida selectiva de residus i dels residus sòlids urbans (RSU) a la gran majoria de municipis de l’Anoia. A més, es dóna suport a la comarca en la promoció d’iniciatives i projectes de temàtica ambiental.
Línies bàsiques d’actuació. Competències
- Gestionar els serveis de recollida de residus sòlids urbans (RSU), fracció orgànica i de la selectiva que s’efectuen a gran part de la comarca.
- Gestionar la Planta de Compostatge de Jorba.
- Dissenyar i coordinar campanyes de sensibilització i comunicació dirigides a la ciutadania en l’àmbit de la gestió domèstica dels residus.
- Donar assessorament tècnic als ajuntaments de la comarca per a la gestió i control en l’àmbit del medi ambient.
Què ofereix?
- Atenció ciutadana a través del telèfon del Consell Comarcal.
- Assessorament tècnic a les entitats i particulars per a projectes orientats a la sostenibilitat ambiental.
- Assessorament tècnic als ajuntaments de la comarca.
- Atenció personal de dilluns a divendres de 8.00h a 3.00h i dijous de 16.30h a 19.00h. (visites concertades).
- Atenció telefònica. Tel: 93 805 15 85
El sistema Porta a Porta (que a continuació explicarem) té com a objectiu arribar al 50% de reciclatge ja que Europa exigeix als seus membres taxes de reciclatge entre el 60 i 70% (actualment nosaltres estem molt per sota).
Hi ha tres models de porta a porta:
El clàssic: Es fa en nuclis de més de 500 habitants, anomenat model de cinc fraccions (vidre,paper/cartró, plàstic,orgànic i rebuig), amb recollida els set dies a la setmana ,excepte en el cas del vidre o el rebuig que es fa cada 15 dies.
Model d'urbanitzacions: És el més innovador a Catalunya i té com a objectiu abaratir el cost en la recollida dels residus.
La recollida es fa tres cops per setmana i cada un d'aquests dies es recull un tipus de fracció. Utilitzen cubells més grans que en el sistema clàssic.
Àrees tancades: En nuclis aïllats o nuclis amb menys de 500 habitants s'instalen casetes de fusta amb cubells de reciclatge. Els usuaris disposen d'una clau per obrir la caseta i dipositar els residus que posteriorment passaran a recollir.
( fotografia feta a la Torre de Claramunt. Abril 2019)
També ens van comentar el següent:
Servei de recollida d'objectes voluminosos: Els objectes com neveres,mobles,etc es reculleixen com una sisena fracció.
Deixalleria mòbil: On no hi ha deixalleria fixa,s'ha instalat una deixalleria mòbil que, aparca durant un dia sencer en un lloc previament pactat pels habitants.
Control dels usuaris: Els ajuntaments poden imposar sancions a les males conductes (llençar brossa al terra, treure el cubell que no toca quan no toca, no fer bon us dels cubells, es a dir, llençar coses que no toquen en un cubell determinat.
Cada cubell te un xip,que esta vinculat amb la persona que l'utilitza i conté les seves dades personals.
També,a la base de dades consta un apartat d'incidències.
També a nivell general, tant si es fa el porta a porta com si es fa servir un altre sistema, ens van comentar l'existència d'un cànon de disposició del residu. A continuació expliquem la seva funció:
Cànon disposició del residu: Tots els municipis han de fer front a aquest cànon. La diferència es troba en que aquells municipis que fan un reciclatge correcte han de pagar menys ( ja que també gestionen millor el tema del residu orgànic) mentre que els municipis que no reciclen de forma correcta paguen un cànon més elevat. Al final, aquells municipis que han reciclat millor reben bonificacions . Els diners d'aquestes bonificacions surten dels diners recaptats al cànon de disposició del residu. En definitiva aquest impost, entre d'altres coses, intenta premiar els municipis que fan un bon us del reciclatge. La quantitat d'orgànic que hi ha als abocadors marquen l'impost a pagar per cada municipi.
Agrïm la informació facilitada en l'entrevista amb els tècnics de Medi Ambient del Consell Comarcal de l'Anoia
ALGUNES NOTÍCIES DESTACADES ( informació obtinguda de la pàgina web del Consell Comarcal de l'Anoia).
El model porta a porta i àrees tancades amb control d’accés fa pujar la mitjana de recollida selectiva del 33 al 83% en el conjunt dels 17 municipis participants
VIDEO EXPLICATIU DEL MODEL PORTA A PORTA
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada